anthos logo clean

Θεατρο "Δημητρης Ροντηρης"

Φρυνιχου 10 Πλακα - Αθηνα

211-408-96-70

Menu

«Ανθός» ΑΜΚΕ: Ποιοι είμαστε...

anthos logo cleanΗ Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθός» δημιουργήθηκε το 2014 με σκοπούς αποκλειστικά πνευματικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωφελείς που ποτέ δεν μπορούν να μετατραπούν εμμέσως ή αμέσως σε κερδοσκοπικούς.

Οι Καλλιτεχνικές μας δράσεις ξεκίνησαν το 2015 με το έργο «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη σε μια περιοδεία έξι παραστάσεων (Αρχαία Μεσσήνη, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Θέατρο Πέτρας, Αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης - δεν ήταν τότε διαθέσιμο το αρχαίο θέατρο, Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας).

Το έργο υπογράφτηκε σκηνοθετικά από τον Γιώργο Παπαθεοδώρου, η απόδοση στα νέα ελληνικά ήταν του Χρήστου Σάββα, την μουσική επιμελήθηκε ο Σάκης Τσιλίκης, η ερμηνεία των χωρικών ήταν του Δημήτρη Ψαριανού σε στίχους της Τούλας Καρώνη, ενώ χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Κάλια Θεοδοσιάδη. Το καστ περιελάμβανε ομάδα 12 ηθοποιών, με επικεφαλής τον Σπύρο Φωκά και την Τιτίκα Σαριγκούλη. Τέλος την επί σκηνής live ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα είχε αναλάβει ο ειδικός μεταφραστής Στράτος Πατρινός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συντελεστές του έργου, βραβεύτηκαν για την κοινωνική τους προσφορά σε ειδική εκδήλωση από τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και την Κυβ. Εκπρόσωπο κα Όλγα Γεροβασίλη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων UNESCO.

Την επόμενη χρονιά (2016) επιλέξαμε η παράσταση να αποτελείται από δύο έργα, την «Ασπίδα» του Μένανδρου –έργο το οποίο δεν είχε παιχτεί ποτέ μέχρι πέρσι- και το «Συμπόσιο (Λάπιθαι)» τουΛουκιανού.

Εκτός της πολιτιστικής διάστασης της περιοδείας η προσπάθειά μας, όχι μόνο διατήρησε, αλλά επέκτεινε το κοινωνικό της έργο. Έτσι εκτός από την διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα από τον θεολόγο και διερμηνέα της νοηματικής Στράτο Πατρινό, υπήρχε για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου έργου περιγραφή των δρώμενων/σκηνών στον κώδικα (γραπτή γλώσσα) Μπράιγ των τυφλών σε συνδυασμό με ασύρματη ακουστική περιγραφή, με προφανή στόχο την διεύρυνση της δυνατότητας ψυχαγωγίας των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας, οι οποίοι κατά τεκμήριο παραμένουν αποκλεισμένοι από την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Η περιοδεία του 2016 περιελάμβανε συνολικά 16 παραστάσεις (θέατρο Βράχων, Αρχαίο θέατρο Οινιάδων, στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο θέατρο Αρχαίας Ήλιδας, υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, Αρχαίο θέατρο Νικόπολης, Θέατρο Πέτρας, θέατρο Αρχαίων Κλεωνών, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Βόλου, Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισας ,θέατρο Μύλου Ελευσίνας, θέατρο Νέας Μάκρης – Μαραθώνα.

Την Σκηνοθεσία των έργων ανέλαβαν οι Χριστόφορος Χριστοφής (Ασπίς) και Γιώργος Παπαθεοδώρου (Συμπόσιο), τη μετάφραση/απόδοση στη νέα Ελληνική έκαναν οι Χριστόφορος Χριστοφής και Παναγιώτης Δημητρόπουλος, η μουσική ήταν του Νίκου Πλατύραχου, ενώ κίνηση και χορό δίδαξε η Έρση Πίττα. Το Καστ περιελάμβανε ομάδα 16 ηθοποιών με επικεφαλής τους Δημήτρη Πιατά, Τάσο Παλαντζίδη και Γιάννη Σιαμσιάρη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 αποκτήσαμε μόνιμη θεατρική στέγη στην Αθήνα το πρώην θέατρο «Ήλιου» στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα. Το θέατρο έχει ανακατασκευαστεί και έχει μετονομαστεί σε «Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης» και λειτουργεί επίσημε από τις αρχές Δεκεμβρίου 2016. Το πρόγραμμαπεριλαμβάνει δύο παραστάσεις (παιδική και ενηλίκων).

Σημειώστε ότι η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις μας και για όλες τις κατηγορίες των ΑμεΑ ήταν στις περιοδείες μας και θα είναι και στην φυσική μας έδρα ελεύθερη.

Σύμφωνα με το καταστατικό μας η Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθός» εκτός από πνευματικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς περιλαμβάνει και κοινωφελείς. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε συνεργασία με την Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, παρέχοντάς του σε πρώτη φάση τη χρήση ενός πούλμαν 10 θέσεων, καθώς και εξοπλισμό για τις ανάγκες του κέντρου προσφύγων της Μαλακάσας. Θα ακολουθήσουν και άλλες μη κερδοσκοπικές δράσεις του είδους, αφού η συνεργασία μας με τον ΔΟΜ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 16:22
(0 ψήφοι)
Facebook Twitter Google+ Pinterest